Hartelijk welkom op de WEB-site van acteur Ko van Dijk.

Ko van Dijk werd geboren op 25 juli 1916 in Amsterdam als kind van acteursechtpaar Ko van Dijk Sr. en Jetty Riecker. Hij  besloot op zestienjarige leeftijd zijn vaders voorbeeld te volgen en acteur te worden; werd echter tot drie keer toe niet toegelaten tot de toneelschool. Zijn vader nam hem onder zijn hoede en gaf hem een plaats in zijn gezelschap "Het Schouwtoneel" en Ko Jr. debuteerde hier in 1932 in "De Kingsfordschool", een stuk van Cissy van Marxveldt.
Gedurende zijn loopbaan als acteur speelde Ko bijna 300 rollen met grote prestaties in bijvoorbeeld "Othello", "Hendrik IV", "Van de brug af gezien", "De dood van een handelsreiziger", "Requiem voor een zwaargewicht" en "Schakels". Hij acteerde in verschillende films en trad op in vele televisieproducties, waaronder de trilogie "Marius", Fanny" en "César" en enkele radio-feuilletons. Zo was hij te horen in de populaire hoorspelen "Mimosa", "Koek en Ei" en "Biels en Co". In 1957 zorgde Van Dijk voor veel ophef in de pers door de hem dat jaar toegekende "Louis d'Or" naar aanleiding van zijn rol in Molière's "Tartuffe" publiekelijk te weigeren. Het juryrapport ging vergezeld van enkele goedbedoelde tips die hij voor iemand die onderscheiden wordt met deze prijs uitermate ongepast vond. In 1972 ontving hij ter gelegenheid van zijn veertigjarig toneeljubileum de prestigieuze Van Dalsum-ring uit handen van Paul Steenbergen. Ook heeft Ko verscheidene malen geregisseerd, o.a. "De getatoeëerde roos" en "Cyrano de Bergerac".
Een van de laatste rollen die Ko speelde was Boer Bonte in de televisieserie "Dagboek van een Herdershond" onder regie van Willy van Hemert. Het sluitstuk van zijn carrière in 1978 echter was zijn rol in "Herfst in Riga" die hij speelde tegenover Mary Dresselhuys. De onverwacht laatste voorstelling was op vrijdag 5 mei 1978. Ko overleed, alleen in zijn flat in Den Haag op zaterdag 6 mei, op 61-jarige leeftijd aan een verwaarloosde longontsteking gevolgd door een hartinfarct.


Als oudste zoon en behartiger van de artistieke nalatenschap van Ko van Dijk heb ik deze WEB-site opgezet. In eerste instantie als eerbetoon aan mijn vader en om hem een plekje te geven in deze moderne tijd, maar daarnaast ook gezien het multimediale aspect ervan dat mij in staat stelt de verschillende kanten van Ko te belichten. Voor tips en ideeën of als u vragen heeft dan kunt u altijd contact met mij opnemen. Zie voor contactinformatie linksonder op deze site.

Disclaimer: Mocht u op deze site materiaal vinden dat beschermd is door copyright van derden, laat u mij dit alstublieft weten, dan wordt het meteen verwijderd.

Ko van Dijk | Maak je eigen badge