Filmarchief

Op deze pagina vindt u naast verschillende filmfragmenten van mooie karakteristieke beelden ook fragmenten uit de privé-collectie die Ko heeft nagelaten. Bijvoorbeeld zeldzame beelden opgenomen tijdens repetities, in de kleedkamers of tussen de coulissen.


Requiem voor een zwaargewicht

22 november 1959. Voor Ko van Dijk was het optreden in AVRO's televisieregistratie van Rod Serlings "Requiem voor een zwaargewicht" een evenement. Hij had nooit aan sport gedaan en zijn postuur zonder brede schouders of zware spierballen zat hem niet mee, maar hij nam bokslessen om de dikkige, aan lager wal geraakte bokskampioen suggestief te kunnen spelen en wist de ondergang van deze zielepoot geheel overtuigend neer te zetten, zelfs zó dat oud-boksers die bij de opnames aanwezig waren om Ko te helpen en te adviseren, dermate aangedaan waren dat ze Ko op-pepten als ging hij naar een echte boxwedstrijd: een uníeke ervaring, zoals hij zelf zei.

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)


Rashomon (羅生門, Rashōmon)

10 december 1960. Dit stuk is geschreven door Fay en Michael Kanin naar de verhalen van Ryūnosuke Akutagawa. In het fragment ziet u beelden van het voorbereiden in de kleedkamer en de repetitie van een vechtscène op het toneel. Het gezelschap is de Nederlandse Comedie onder regie van Han Bentz van den Berg. Ko heeft hier de rol als de bandiet Tajōmaru.
Synopsis: Drie reizigers - een bandiet, een samoerai en zijn vrouw - treffen elkaar in een bos; de vrouw wordt verkracht en de samoerai vermoord. De drie betrokkenen en een getuige geven ieder hun - tegenstrijdige - versie van de feiten. 'Rashomon' is een bijwoord geworden voor elke situatie waarin de waarheid van een gebeurtenis moeilijk is te verifiëren door de uiteenlopende verklaringen van verschillende getuigen, het zgn. 'Rashomon-effect'.

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)


Artistenfilm

1960: een amateurfilm waarop verschillende Nederlandse acteurs en actrices te zien die aankomen bij de Stadsschouwburg te Amsterdam en vervolgens met z'n allen met de bus vertrekken voor een voorstelling. Personen zijn o.a. Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Teddy Schaank, Mien Duymaer-van Twist, Joan Remmelts, Ramses Shaffy e.a.. Herkent u nog artisten? Laat het mij weten met een berichtje. Alvast bedankt.

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)


De Vader

7 januari 1960: Dit toneelstuk geschreven door A. Strindberg werd gebracht voor de AVRO televisie. Strindberg nam het in zijn werk op voor de, in zijn ogen moeilijke, positie van mannen en vaders. Dit komt met name in dit stuk tot uitdrukking, waarin hij de strijd tussen een vader en een moeder beschrijft over de opvoeding van hun dochter (gespeeld door Linda van Dyck).

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)


Oscar

3 maart 1960: AVRO televisieregistratie van het gelijknamige toneelstuk van Claude Magnier werd gespeeld door de Nederlandse Comedie onder regie van Henk Rigters. Ko heeft hier de rol van Bertrand Barnier. In het filmpje zien we dat iemand met een amateurcamera aan het filmen is naast de TV-opnamen. Het leuke hiervan is dat ofschoon de televisie uitzending uiteraard in zwart/wit was, dit filmpje is echter in kleur! Naast Ko van Dijk ziet u o.a. Guus Oster, Joop Doderer
Met o.a.: Henk Rigters en Guus Oster.

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)

"Oscar" is in zijn geheel te vinden op de DVD-box "Ko van Dijk - een hommage". Voor meer informatie, zie rechts op deze pagina.


Een Midzomernachtsdroom

20 juni 1963: De AVRO zond een televisiebewerking uit van "Een midzomernachtsdroom", die op 25 november 1961 in première ging. Het televisiedrama, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare, werd bewerkt door Dolf Verspoor en gespeeld door de Nederlandse Comedie onder regie van Han Bentz van den Berg. Albert Mol nam de choreografie voor zijn rekening.
Het is een romantisch sprookje over de totstandkoming van de liefde tussen Hermia en Lysander en Helena en Demetrius. Behalve Ko van Dijk (Spoel de Wever) zien we hier o.a. Henk van Ulsen, Ramses Shaffy en Ellen Vogel.

(Bron: 8 mm film, zonder geluid)

"Een midzomernachtsdroom" is in zijn geheel te vinden op de DVD-box "Ko van Dijk - een hommage". Voor meer informatie, zie rechts op deze pagina.


Dood van een handelsreiziger

1 juni 1967: Het beroemde toneelstuk is geschreven door Arthur Miller en hier uitgezonden door de AVRO op 1 juni 1967 onder regie van Jan Retèl, gespeeld door het Nieuw Rotterdams Toneel. Ko van Dijk in de rol van Willy Loman. Verder spelen mee o.a.: Enny Meunier, Bas ten Batenburg, Edmond Classen, Wim Hoddes, Sacco van der Made en Jules Royaards. In 1950 speelde Ko al de rol van de zoon Biff in een toneeluitvoering van Comedia.
Hier een kort fragment waarin is te zien hoe Willy tijdens spelletje kaart met Charley (Sacco van der Made) in zijn hoofd achtervolgd wordt door zijn overleden broer Ben (Wim Hoddes).

"Dood van een handelsreiziger" is in zijn geheel te vinden op de DVD-box "Ko van Dijk - een hommage". Voor meer informatie, zie rechts op deze pagina.

 


Karakter

December 1971: Uitgezonden door de AVRO is deze televisie-serie onder regie van Walter van de Kamp naar het gelijknamige boek van Ferdinand Bordewijk. Ko van Dijk speelt de rol van de brute deurwaarder Arend Barend Dreverhaven. In dit korte fragment is de confrontatie te zien tussen Jacob Katadreuffe, gespeeld door Lex van Delden en Dreverhaven, zijn buitenechtelijke vader. Lex van Delden: "Wat mij van de samenwerking met Ko in die productie bovenal is bijgebleven, is de generositeit waarmee hij me tegemoet trad. Dat blijkt onder meer uit de confrontatie tussen vader en zoon: Ko geeft daarin zijn eigen personage natuurlijk het volle pond (en hòè!), maar tegelijkertijd geeft hij mij - zoveel minder ervaren dan hij - alle steun bij het invullen van mijn karakter. Het zegt veel over de overgave waarmee hij zijn vak beoefende… mits hij zich daartoe gedreven voelde."
Verder met o.a. Andrea Domburg, Anne-Wil Blankers en Rudi Falkenhagen.

"Karakter" is in zijn geheel te vinden op de DVD-box "Ko van Dijk - een hommage". Voor meer informatie, zie rechts op deze pagina.


Marius

17 maart 1977: Marius is het eerste deel van de Marseillaanse trilogie van Marcel Pagnol, bewerkt en geregisseerd voor KRO televisie door Willy van Hemert. De andere delen zijn "César" en "Fanny". Ko van Dijk speelt de rol van César, eigenaar van een café aan de haven in Marseille waar zich de liefdesgeschiedenis afspeelt tussen Fanny en Marius en de zee. In deze scène is te zien de vader-zoon relatie tussen César en Marius, gespeeld door Peter Römer. Verder met o.a. Mimi Kok, Cançi Geraedts, Coen Flink, Jan Theulings en Paul van Gorcum.

"Marius" is in zijn geheel te vinden op de DVD-box "Ko van Dijk - een hommage". Voor meer informatie, zie rechts op deze pagina.

 

Om de filmpjes te kunnen bekijken, heeft u Flash Player nodig. Klik op de banner hiernaast om Flash te installeren.