Nieuws

2 oktober 2009

KO!

Een oude handelsreiziger draait eindeloos langspeelplaten vol interviews met Ko van Dijk. Ook leest hij interviews terug en kijkt hij naar videobanden met bewaard gebleven materiaal van de acteur. Langzaam maar zeker wordt de man Ko van Dijk en raakt hij zijn eigen bestaan kwijt. Hij wordt regelmatig opgezocht door zijn zoon die dit "spel" meespeelt. Met zijn zoon, die hem regelmatig opzoekt en dit ´spel´ meespeelt, haalt hij herinneringen op aan een geadopteerd verleden en komen de mooie rollen van Ko van Dijk - "Dood van een Handelsreiziger", "Mooi Weer Vandaag", "Karakter", "Requiem voor een Zwaargewicht", "Herfst in Riga" -  weer tot leven. Zo bespiegelt hij – met teksten uit de interviews – een leven dat hij zelf nooit geleefd heeft. Een leven dat vol theater was, maar ook vol eenzaamheid.

KO! wordt gespeeld door Titus Muizelaar, John Leddy, Daan Schuurmans en Lieke Rosa Altink.
Een stuk van Dick van den Heuvel in een regie van Titus Tiel Groenestege.

 

 

 

Stichting Beeldenstorm
Vanaf 2 oktober t/m 15 januari 2009 te zien door het hele land. Voor meer informatie en speellijst, klik hier.

15 juli 2008

KOEK & EI

CD-uitgave door uitgeverij Rubinstein

4-cd luisterboek te bestellen door te klikken op de cover

Het hoorspel Koek & ei gaat over de beslommeringen van een gezin aan de ontbijttafel. Hoofdpersoon is Ko van Dijk in de rol van kantoorbediende Albert de Koning. Hij heeft hoogdravende dagdromen waarover hij op gloedvolle wijze kan vertellen. Verder schuiven aan: Conny Stuart als zijn vrouw Jo de Koning-Spruyt, Joop Doderer als Opa Bobby (‘De pindakaas is op!’) en Johan Kaart als Opa Roel Spruyt (‘Nou zou ik wel eens een mok sterke thee lusten, maar dan ook een mok!’) Iedere aflevering start – de fans zullen het zich herinneren- met Dean Martin’s ‘How do you like your eggs in the morning?’ Koek & ei werd voor publiek opgenomen in het Minerva-paviljoen en werd door de Avro uitgezonden tussen 1958 en 1961, altijd op donderdagavond. Van de ongeveer 145 uitzendingen zijn helaas maar weinig professionele opnames bewaard gebleven. De meeste banden zijn in het verleden gewist. De 12 afl everingen op dit luisterboek zijn gerestaureerde amateuropnamen.
 

Uitgeverij Rubinstein
Prinseneiland 43
1013 LL Amsterdam
http://www.rubinstein.nl/
Tel: 020-4200772

6 mei 2008

Niet alleen is 6 mei de sterfdag van Ko van Dijk, dit jaar zal het dertig jaar geleden zijn dat Ko overleed. Mede hierom zal Omroep Max in haar radioprogramma "Wekker-Wakker!" aandacht besteden hieraan. Het programma wordt uitgezonden op Radio 5, van 7:00 tot 10:00. De presentatie is in handen van Henk Mouwe en Martine van Os. Tevens wordt er tussen 6:30 en 7:00 uur een aflevering van "Biels en Co" uitgezonden.

Links:

WEB-site van het radio programma "Wekker-Wakker!"

1, 3 en 4 mei 2008

Ko van Dijk bij Cultura

Cultura is het nieuwe digitale themakanaal van de Publieke Omroep, speciaal voor de liefhebbers van cultuur. 24 uur per dag zijn programma's over kunst en cultuur te zien. Iedere avond om 20.30 uur zendt Cultura een nieuw themablok van drie uur uit met daaraan voorafgaand het Cultura-journaal. Naast dat het themakanaal Cultura gratis te zien is via internet (zie links beneden), is het ook te ontvangen voor abonnees van digitale televisie van Essent, CAIW, UPC en Casema. Daarmee is de cultuurzender in vrijwel het hele land te zien (U heeft daarvoor wel een abonnement op het digitale pakket van uw kabelmaatschappij nodig).

Cultura kijkt vanaf donderdag 1 mei en in het weekend van 3 en 4 mei terug met documentaires over Ko van Dijk en registraties van voorstellingen waarin Ko van Dijk een grote rol speelde.


Donderdag 1 mei 2008

20:30 uur - Cultura Journaal
Hadassah de Boer in gesprek met Peter-Jan van Dijk, oudste zoon van Ko van Dijk.
 

 

 20:45 uur - Close Up: Ko van Dijk, een hommage

Portret van Ko van Dijk, één van de grootste Nederlandse acteurs van de twintigste eeuw.
Aan de orde komt o.a.: Van Dijks charisma en dwingende kracht die vooral in zijn ogen tot uitdrukking kwam; Van Dijks toneelopleiding door Cees Laseur en Mary Dresselhuys; zijn veelzijdigheid en de vele verschillende rollen die hij soms in een week speelde; de invloed die de Russische regisseur Pjotr Sjarov had op Nederlandse acteurs; Van Dijk die bestudeerde wat andere acteurs met bepaalde rollen hadden gedaan; zijn veelzijdigheid; zijn improvisatietalent; Van Dijk die denigrerend kon zijn, mensen belachelijk kon maken en uiterst naar was tegen mensen die hij niet mocht; de begeleiding die Hans Croiset kreeg van Van Dijk in zijn eerste jaar als acteur; Kitty Courbois die Van Dijk beschouwt als haar toneelvader; zijn geraffineerdheid in het spelen van emoties; de verveling van het meermaals spelen van dezelfde rol wat leidde tot schmieren; de zorg die hij had voor zijn collega-acteurs, die hij daarna ook weer kon negeren; Van Dijks wens om Cyrano de Bergerac te spelen en Guus Hermus die deze rol speelde onder zijn regie en tot ongenoegen van Van Dijk; het feit dat hij zich slechts wilde omgeven met succesvolle mensen en minder succesvollen negeerde; zijn rol in het toneelstuk 'Mooi weer vandaag' waarin hij juist heel minimaal en naturel speelde; zijn echtgenote die hem heeft verlaten en die hij, samen met zijn kinderen, erg miste en waardoor hij erg bitter en eenzaam werd; het toneelstuk 'Herfst in Riga' waarin Van Dijk samen met Mary Dresselhuys speelde; Van Dijks overlijden, zijn opbaring in de schouwburg en de vele mensen die afscheid van hem kwamen nemen.
Regie: Ireen van Ditshuyzen en Hans Pool
Muziek: Henny Vrienten
Productie: IdtV Docs en VandenEnde Foundation
Eerder uitgezonden door de AVRO op 1 april 2007

21:40 uur - 51 minuten Ko van Dijk
Een portret van Ko van Dijk door Paul Haenen en Gied Jaspars. Interview met Ko van Dijk afgewisseld met o.a. beelden van hem bij de masseur, met vrouw en kind, pratend met zijn zoon en op een terrasje in Parijs.
Productie en regie: Paul Haenen, Gied Jaspars en Samuel Meijering
Camera: Jan de Bont
Eerder uitgezonden door de KRO op 16 oktober 197322:30 uur - Op reis met Willie

Televisiedrama, speciaal geschreven voor Ko van Dijk en Jan Retèl, door Leo Derksen, over de confrontatie tussen twee oude schoolmakkers Louis en Willie die elkaar na dertig jaar weer ontmoeten. Het spel wordt ingeleid door Ko van Dijk.
Scenario: Leo Derksen
Regie: Peter Oosthoek
Eerder uitgezonden door de AVRO op 10 januari 1965

23:20 uur - Tros Aktua
Interview met Ko van Dijk en Mary Dresselhuys. Zij speelden indertijd in het stuk ‘Herfst in Riga’, Ko van Dijk’s laatste toneelstuk.
Interview: Ivo Niehe
Eerder uitgezonden door de TROS op 11 oktober 1977

Zaterdag 3 mei 2008

10:25 uur - 51 minuten Ko van Dijk

11:17 uur - Cyrano de Bergerac
Heldenkomedie in vijf bedrijven geschreven door Edmond Rostand.
Televisiebewerking van de oorspronkelijke toneelvoorstelling die werd geregisseerd door Ko van Dijk. De televisieregie was in handen van Frits Butzelaar.
Eigenlijk had Ko van Dijk de hoofdrol willen spelen maar hij was hier fysiek niet meer toe in staat. De eerste tekstlezing van deze productie is een toneellegende geworden: Ko van Dijk las de tekst integraal voor, drieëneenhalf uur lang, ten overstaan van de volledige cast en crew. Toen Ko klaar was verzuchtte hoofdrolspeler Guus hermus: ‘Nou, dat hoeven we dus niet meer te spelen’.
Belangrijke rollen:
Cyrano de Bergerac: Guus Hermus
Roxane: Lies Franken
Christian de Neuvilette: Jeroen Krabbé
Graaf de Guiche: Bram van der Vlugt
Ragueneau: Wim van den Brink
De Valvert: Rutger Hauer
Le Bret: Ko van Dijk
De Duègna: Ellen de Thouars
Lise: Bep Dekker
Kapitein Carbon de Castel-Jaloux: Paul Brandenburg
Lignière: Rudi Falkenhage
Toneelregie: Ko van Dijk
Televisieregie: Frits Butzelaar
Productie: Endemol/Joop van de Ende Theaterproducties B.V.
Eerder uitgezonden door de KRO op 11 oktober 1975

14:21 uur - Mooi weer vandaag
Lichtvoetig drama
Toneelstuk van David Storey in een Nederlandse televisiebewerking van Bert Voeten, uitgevoerd door Paul Steenbergen, Ko van Dijk, Myra Ward, Enny Meunier en Roelof den Ambtman.
Toneelregie: Karl Guttmann
Televisieregie: Berend Boudewijn
Productie: Th. Dudok van Heel
Uitgezonden door de KRO in 197116:00 uur - Zwanezang

Eenakter geschreven door Anton Tsjechov en vertaald door Charles B. Timmer.
Monoloog van oude toneelspeler die laat in de nacht ontwaakt uit een dronkemansroes en om hulp roept. Die komt van zijn souffleur.
Met Ko van Dijk als de toneelspeler en Pierre Myin als souffleur.
Regie: Jan Retèl
Eerder uitgezonden door de AVRO op 15 november 1964


16:27 uur - Liefde half om half

Een verrukkelijke komedie over de huwelijksperikelen van twee echtparen geschreven door Alan Ayckbourn en vertaald door Jeroen Krabbé.
Rolverdeling:
Frank Foster: Ko van Dijk
Fiona Foster: Lies Franken
Bob Philips: Arnold Gelderman
Teresa Philips: Pleuni Touw
William Featherstone: Jeroen Krabbé
Mary Featherstone: Edda Barends
Toneelregie: Adrian Brine
Televisieregie: Theo Ordeman
Productie: Endemol/Joop van den Ende Theaterproducties B.V.
Eerder uitgezonden door de AVRO op 22 maart 1979

18:42 uur - Pygmalion
Uitvoering van het toneelstuk van George Bernard Shaw over een meisje uit een sloppenwijk in Londen dat door een professor geleerd wordt fatsoenlijk te spreken.
Met: Willeke Alberti, Ko van Dijk, Coen Flink, Mary Dreselhuys, Allard van der Scheer, Yoka Berretti, Margreet Heemskerk en Ad Fernhout.
Regie: Paul Pouwels
In samenwerking met Joop van den Ende Theaterproducties B.V.
Eerder uitgezonden door de KRO op 4 januari 1976

Zondag 4 mei 2008

10:50 uur - Een Midzomernachtsdroom
Een grimmig sprookje van William Shakespeare, bewerkt door Dolf Verspoor.
De versie van de Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe reisde eerder als topstuk nog langs diverse Nederlandse theaters. Deze versie dateert uit 1963. De toneelregie bij de Nederlandse Comedie was in handen van Han Bentz van den Berg. Walter van der Kamp deed de televisieregie. Ko van Dijk speelde de handwerker en amateurtoneelspeler Spoel de Wever. Het stuk, eigenlijk een gelegenheidsding van Shakespeare voor een adellijk huwelijksfeest, gaat over vier gelieven die elkaar nog niet echt gevonden hebben, een aanstaand koninklijk huwelijk, een zoete oorlog tussen een trollenvorst en een elfenkoning in een sprookjesbos. Hier tussendoor laveert een groepje amateurtoneelspelers die graag op het huwelijksfeest willen optreden.
Met: Ellen Vogel, Peter Oosthoek, Hetty Verhoogt, Kitty Courbois, Petra Laseur, Hans Croiset, Ramses Shaffy, Ko van Dijk, Allard van der Scheer, Hans Boswinkel, Jacques Commandeur, Han Bentz van den Berg en Henk van Ulsen
Muziek: Cor Lemaire
Eerder uitgezonden door de AVRO op 20 juni 1963

12:55 uur - De man, de vrouw en de moord
Komische thriller geschreven door André Roussin en vertaald door Mary Dresselhuys. De toneelregie indertijd bij de Nederlandse Comedie was van Fons Rademakers en de televisieversie van Walter van der Kamp.
Ko van Dijk speelde samen met Mary Dresselhuys, Wim van den Heuvel, Mien Duymaer van Twist en Pierre Myin.
Eerder uitgezonden door de AVRO op 28 juli 1963

14:43 uur - Dood van een handelsreiziger

Drama van Arthur Miller, vertaald door Nel Bergmans-Withaar.
Toneelregie bij het Nieuw Rotterdams Toneel door Jan Teulings. De televisieregie was in handen van Jan Retèl.
Het koningsdrama van de gewone man.
Jeanne van Schaik-Willing schreef indertijd over Ko van Dijk in de Groene Amsterdammer: ‘Ko van Dijk wekt als Willy Loman medelijden en vertedering in zijn onmacht, hij is schokkend in zijn op niets gebaseerde illusies. Het afglijden naar, men kan beter zeggen: het stijgen naar de erkenning in de dood, is de apotheose van het stuk.’
Willy Loman: Ko van Dijk
zijn vrouw Linda: Enny Meunier
zoon Biff: Bas ten Batenburg
zoon Happy: Edmond Classen
Oom Ben: Wim Hoddes
Charley: Sacco van der Made
Bernard: Jules Royaards
vrouw: Trees van der Donck
Howard: Henk Uterwijk
Stanley: Frans Kokshoorn
Miss Forsythe: Camille de Vries
Letta: Rick Frank
Eerder uitgezonden door de AVRO op 1 juni 1967


17:03 uur - Karakter

Televisieregistratie van toneelstuk "Karakter" naar de gelijknamige roman van F. Bordewijk.
Rolverdeling o.a.:
Arend barend Dreverhaven: Ko van Dijk
Joba Katadreuffe: Andrea Domburg
Jacob Katadreuffe: Lex van Delden
Jan Maan: Rudi Falkenhagen
Lorna Te George: Anne-Wil Blankers
Harm Knol Hein: Jan Blaaser
Hamerslag: Lou Steenbergen
Juffrouw Sibculo: Agaath Meulenbroek
Verloofde van Sibculo: Marnix Kappers
Bewerking en televisieregie: Walter van der Kamp
In 1971 uitgezonden in vijf delen door de AVRO


Herhalingen volgen in de week daarna. Voor een beknopt programma overzicht van alle programma's met Ko van Dijk, klik hier.

Links:

Homepage Cultura: www.cultura.nl
Ko van Dijk bij Cultura: Klik hier.
Inleidend programma, Cultura op TV: Klik hier.
Cultura Journaal (gesprek Hadassah de Boer met Peter-Jan van Dijk): Klik hier.
Dossier Ko van Dijk Cultura: Klik hier.
Cultura streaming TV (live): Klik hier.
Cultura programmagids: Klik hier.

23 februari 2008

KO!KO!

Een toneelstuk, geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel.

Dertig Jaar geleden, 6 mei 1978, stierf Ko van Dijk, wellicht een van de belangrijkste Nederlandse acteurs van de 20ste eeuw. Buiten de enorme hoeveelheid rollen die hij speelde op toneel, in televisieseries, speelfilms en hoorspelen, werd Van Dijk ook bekend door de openhartigheid over zijn persoonlijke leven, vastgelegd in een prachtige serie radio-interviews met Vara’s Tony van Verre, en in een paar uiterst persoonlijke boeken die over – en in nauwe samenwerking met – hem werden geschreven. Zo kunnen we – dertig jaar na zijn dood – nog een authentiek beeld krijgen van zijn passie als toneelspeler en de offers die hij voor die passie bracht in zijn privé-leven.

In een verzorgingstehuis woont een oude handelsreiziger die eindeloos de langspeelplaten speelt met interviews met Ko van Dijk destijds. Op de tv in de stille recreatiezaal draait hij videobanden met dat wat bewaard is gebleven. Zo is deze naamloze kleine man langzaam maar zeker Ko van Dijk geworden en is hij zijn eigen bestaan kwijtgeraakt. De enige die hem in z’n waan laat, is zijn stiefzoon die hem regelmatig opzoekt en dan herinneringen ophaalt aan een geadopteerd verleden. Zo komen de mooie rollen weer tot leven, ’Mooi Weer Vandaag’ van David Storey, ’Dood van een Handelsreiziger’ van Arthur Miller en ’Cyrano de Bergerac’ van Edmond Rostand, hoewel hij die laatste titelrol nooit speelde. En zo bespiegelt hij – met teksten uit de interviews – een leven dat hij zelf nooit geleefd heeft. Een leven dat vol theater was, maar ook vol eenzaamheid.

’Ko!’ wordt gespeeld door Peter van Bokhorst, Marieke Uildriks, Gerda van Roshum, Paul Adama en Thijs Gilbert.

Het toneelstuk is ontwikkeld binnen de Stichting Beeldenstorm die eerder dit onder andere de muziektheaterproducties ’Turks Fruit’, ’Route 66’, ’Brief voor de Koning’, ’Grommel’ en ’Os & Ezel, ’Het Evangelie volgens Kees’ uitbracht. Theatergroep Kane is de artistieke thuishaven van schrijver-regisseur Dick van den Heuvel.

Theater de Engelenbak, Nes 71, Amsterdam
do 3 t/m zaterdag 12 april > aanvang 20.30 uur (niet op ma & di)
zo 6 april > 14.30 uur. Reserveren: 020-626 68 66 /www.theatergroepkane.nl
Seizoen 2008-2009 is ’Ko!’ te zien in verschillende theaters.
www.engelenbak.nl / www.stichtingbeeldenstorm.nl

29 december 2007

"Het mooiste van het jaar
Elseviers keuze uit de boeken, cd's en dvd's van de laatste 12 maanden. De ouwetjes blijken het goed te doen."

Ik kan vol trots melden dat in de Elsevier van 29 december 2007 is de Ko van Dijk DVD-box op nummer 1 beland in de Top-10 van Elseviers keuze. "Maar ook als artiesten dood zijn (Tim Buckley, Dusty Springfield, Ko van Dijk, Bert Haanstra, Werkteater) doen ze via dvd's nog altijd van zich spreken."

15 november 2007

Biels & Co

CD-presenatie in Theater PePijn

Ter gelegenheid van de 6 CD-uitgave in luisterboekvorm van het hoorspel van de AVRO (te bestellen door te klikken op de foto)
 

Het hoorspel Biels & Co gaat over de beslommeringen op het gelijknamige aannemersbedrijf, de allerdagelijkste vermakelijke dialogen en spraakverwarringen van de werknemers en hun stralend middelpunt, de baas August Biels. Deze onuitstaanbare en pedante, maar toch joviale Biels met zijn brullende lach is de unieke schepping van de scenarioschrijver Jan Moraal, maar wordt vooral tot leven gebracht door Ko van Dijk. Hij wordt omringd door Fiet Koster als secretaresse Eline ter Helle, Frans Koster als architect Koen – Pol – Polleman en Mathé Verdaasdonk als anarchistische neef Evert Biels.

Biels & Co, het vervolg van de hoorspelserie Koek en ei, werd door de Avro uitgezonden tussen 1968 en 1973. Van de ongeveer 200 uitzendingen zijn helaas maar weinig professionele opnames bewaard gebleven. Op het luisterboek wat die avond ook te koop zal zijn staan achttien afleveringen die werden uitgezonden tussen 4 oktober 1971 en 8 mei 1972.

Theater PePijn
Nieuwe Schoolstraat 21, Den Haag
donderdag 15 november 2007
aanvang: 20:30 uur
Toegang: GRATIS, wel geadviseerd om te reserveren i.v.m. beperkt aantal plaatsen. Tel: 070–3610540

14 oktober 2007

Ruudt Wackers retrospectief
Schilderijen, bronzen en werk op papier uit de periode 1970 - 2007

Ruudt Wackers (65) exposeert in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. Deze retrospectieve expositie van zijn schilderijen, bronzen en werken op papier zal naast werken uit particulier bezit ook een groot aantal nieuwe schilderijen en werken in brons tonen. Op deze expositie is tevens tentoongesteld een bronzen kop van Ko van Dijk die de kunstenaar in 1976 gemaakt heeft. De opening was op zondag 14 oktober om 10.00 uur door Henk van Ulzen.

Ruudt Wackers is geboren in 1941 te Echt, Limburg. Na zijn schoolopleiding in Den Haag besluit hij kunstenaar te worden. Hij neemt lessen bij de schilder Hendrik van Leeuwen van Oudewater en wordt student aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij raakt daar veelvuldig in conflict over de traditionele studiemethoden en wordt derhalve nogal eens 'de rebel van de academie' genoemd. Uiteindelijk besluit hij zijn eigen opleiding op te zetten, de "Ruudt Wackers Academie" te Amsterdam, die dit jaar 25 jaar bestaat. In 1991 trok Ruudt zich terug uit het bestuur van 'zijn' academie en vestigde zich in Frankrijk.

11 oktober t/m 18 november 2007
Museum Jan van der Togt
Dorpstraat 50, Amstelveen
www.jvdtogt.nl
tel. +31 (0) 20 641 57 54

5 oktober 2007

Ik ben begonnen met het filmarchief. Er volgen nog meer filmfragmenten later. Ook is er een gastenboek gemaakt.

3 oktober 2007

De site is compleet vernieuwd! Na veel gepuzzel is het me eindelijk gelukt om de site opnieuw te ontwerpen. Niet alleen is de lay-out vernieuwd, er zijn ook veel nieuwe foto's geplaatst. Ik hoop dat het bevalt.

2 oktober 2007

Voor degelijke uitvoering en verantwoorde vormgeving, beleefd aanbevelend: biels en co.

beluister:


Aankomend is de CD-uitgave van de populaire hoorspelserie Biels & Co. die van 1968 tot 1973 tweewekelijks was te beluisteren op de radio. Na vele verzoeken en na het succes van de DVD-box ben ik heel blij dat ook dit nu beschikbaar wordt voor iedereen. Het is een uitgave van uitgeverij Rubinstein en zal bestaan uit 6 CD's in luisterboekformaat. Zoals het er nu uitziet zal deze vanaf eind deze maand in de winkels liggen. Wel kunt u hem al vast voorbestellen door te klikken op de foto.

24 september 2007

Sinds vandaag is in het Chassé Theater in Breda een tentoonstelling te zien van spullen uit mijn vaders nalatenschap. Een oud-schoolvriendin van mij en interieur ontwerper, Sylvia Krens had de opdracht aanvaard om in het bewuste theater de kleedkamers van een nieuw 'jasje' te voorzien. Met het idee van theater was veel mogelijk en zij had o.a. het leuke idee om een kleedkamer in de sfeer van Ko van Dijk te creëren. Nadat zij mij dit idee had geopperd en ik enthousiast reageerde, zijn we gaan kijken wat ik allemaal aan materiaal had ter inspiratie. Dit bleek nogal wat te zijn en na het op de hoogte stellen van Cees Langeveld, de directeur van het Chassé Theater kwam deze enthousiast met het voorstel om er een heuse expositie aan te wijden. We hebben allerlei interessant en mooi materiaal bij elkaar gezocht en al creërend resulteerde dit in het bijna herscheppen van Ko's studeerkamer met daarin zijn eigen spullen. Zijn eigen bureau en stoel, die nog van zijn vader, Ko van Dijk Sr. zijn geweest als centrum. Daarnaast vitrines met foto- en kritiekenboeken die hij zelf allemaal bijhield en zijn schminktas met inhoud. Aan de andere kant zijn sierlijke "zwanebank", zoals wij hem plachten te noemen. Al met al een interessant en eerbetoon aan Ko van Dijk en de moeite waard om te bezichtigen.

Ik ben erg blij dat deze spullen nu niet meer bij mij in de kelder staan te verstoffen maar kunnen worden bekeken. Het geeft mij een gevoel van rust dat ze deze rol nu kunnen vervullen. Zie ook publiciteit rond dit feit:

 

Beelden van de expositie Omroep Brabant

Radio interview Omroep Brabant

13 juli 2007

Radio West: Hot Talk (uitgezonden 13 en 27 juli)

Ik heb de fantastische gelegenheid gehad om twee uitzendingen van elk twee uur samen te stellen van het programma "Hot Talk" van Radio West. Paul Waayers, de presentator liet mij geheel vrij in wat ik wilde laten horen. Ik heb de kans aangegrepen om minder bekende fragmenten bij elkaar te zoeken van interviews, toneel en hoorspel.

"In Hot Talk praat Peter-Jan van Dijk openhartig over zijn vader en omlijst het gesprek met bekende geluidsfragmenten (o.a. het hoorspel Biels en Co.) maar ook nog nooit eerder uitgezonden fragmenten, die stomtoevallig op schellakplaten, spoelentape en cassettebanden opdoken."

Foto: Fotoflex Nederland, Den Haag

Beide uitzendingen zijn hier te beluisteren:

 

 

http://radio.rtvwest.nl/home

1 april 2007

Op 1 april 2007 werd om 18:55 op Nederland 2 bij de AVRO in het programma "Close up" de nieuwe documentaire "Ko van Dijk, een hommage" uitgezonden.

Ko van Dijk


Een Hommage
Zondag 1 april, 18:55 uur, Ned. 2
Ko van Dijk is zonder enige twijfel één van de grootste acteurs van de twintigste eeuw - een bezeten en veelzijdig toneelspeler met een meer dan levensgrote persoonlijkheid: warm, gepassioneerd en humoristisch maar ook eerzuchtig, dominant, en veeleisend. ‘Ko van Dijk, een hommage’ is een eerbetoon aan een onvergetelijk mens.

15 maart 2007

DVD-box "Ko van Dijk - een hommage" gepresenteerd

De DVD-box van Ko van Dijk met daarop 35 uur aan hoogtepunten verdeeld over 10 DVD's is klaar. Klik op de DVD-Box voor meer informatie en link om te bestellen.


Vol trots staan mijn broer Kees en ik te poseren met de gloednieuwe box in onze handen op de presentatie in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
(Foto: Daniël Kroll)

De DVD-box met hoogtepunten uit het oeuvre van Ko van Dijk is beschikbaar. Deze 10-delige dvd-box bevat televisiebewerkingen en -registraties van zijn grote successen zoals De man, de vrouw en de moord, Karakter, Dood van een handelsreiziger. Ruim 35 uur kunt u genieten van de onvergetelijke prestaties van deze fantastische acteur. Klik op de box voor meer informatie en link om hem te bestellen.

28 januari 2007

Een leven lang theater

De WEB-site "Een leven lang theater" van Interakt en het Theater Instituut Nederland (TIN) over Ko van Dijk is klaar. Eerder waren hier reeds Mary Dresselhuys, Louis Bouwmeester en Wim Sonneveld te zien en nu is het Ko van Dijk-gedeelte ook compleet. Hier kan men naast een biografie tevens veel achtergrondinformatie vinden over de stukken waarin hij speelde, dit rijk geïllustreerd met foto's, video- en audiofragmenten. Klik op de foto om naar deze site te gaan.

17 oktober 2006

Nieuwe filmfragmenten

Filmfragment uit het psychologisch drama "De dertig seconden" van Dimitri Frenkel Frank, uitgezonden in 1964 door de AVRO. Bezetting: Ko van Dijk, Ina van Faassen, Jan Retèl, Lo van Hensbergen en Femke Boersma. In dit fragment ziet u in de confronterende dialoog tussen de piloot Willem Banning (Ko van Dijk) die getest wordt op zijn vliegvaardigheid door Herman Siethoff (Jan Retèl) en er langzaam achter komt dat z'n vliegcarrière ten einde is.

Filmfragment uit Walter van der Kamp's "Karakter" met Ko als Dreverhaven en Lex van Delden als Katadreuffe.

Om de fragmenten te bekijken, zie het filmarchief

7 oktober 2006

Ontwikkeling DVD-box

Er zijn bij Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid gelukkig nog een aantal heel waardevolle opnamen bewaard gebleven van volledige toneel- en televisiestukken. Momenteel wordt er hard aan gewerkt om de beste hiervan uit te brengen in de vorm van een DVD box. Het blijkt in de praktijk minder eenvoudig dan het in eerste instantie lijkt daar men te maken krijgt met velen eventueel rechthebbenden en het rond krijgen van de financiën. In ieder geval heb ik de verwachting dat dit een mooie collectie zal gaan worden en ik hou u op de hoogte van de ontwikkelingen alhier.

Tevens wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om u te vragen of u wellicht nog in het bezit bent van oude video opnamen met fragmenten, stukken, interviews, amateur opnamen, of wat dan ook met Ko van Dijk. Wellicht is het de moeite waard voor de DVD set, zeker omdat misschien niet alles bij Beeld en Geluid bewaard is gebleven. Mocht u iets in bezit hebben en denkt u dat het de moeite waard is voor publicatie, neemt u dan alstublieft contact met mij op. (Zie contactgegevens op de Home pagina.) Alvast bedankt.