Schakels

Een "Vrolijk spel van de huiselijke aard in vier bedrijven".

"Het is de laatste periode waarin Ko van Dijk voor het gesubsidieerde toneel werkte, 1965-1975, in Den Haag ontmoet hij een nieuwe levensgezellin die zijn zesde en laatste vrouw wordt. Op 1 september 1972, Ko is dan veertig jaar aan het toneel, overhandigt Paul Steenbergen hem dan een kleinood dat Steenbergen decennia eerder kreeg van toneelspeler, toneelleider, regisseur Albert van Dalsum, de Albert van Dalsum-ring. Paul Steenbergen in 1972: 'Ik geef deze ring in volle overtuiging aan jou, Ko, en ik weet dat jij net als ik, zult voelen dat wij tenslotte een schakel zijn in een grote lange keten van toneel en toneelrevolutie. Wij weten dat het toneel eeuwig is en eeuwig zal zijn zolang er mensen op aarde zijn. Maar wijweten dat wij er een kleine schakel in zijn. Jij bent daarin een bijzonder stÚrke schakel, Ko.'" (geciteerd uit begeleidend boekje bij DVD-box, tekst Loek Zonneveld).

De opname

De opnamen op deze site bevatten de nagenoeg integrale uitvoering van de voorstelling zoals die werd gepresenteerd door de Haagsche Comedie op 7 juni 1972 in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag.

"Het stuk wordt op voortreffelijke wijze door de Haagsche Comedie gepresenteerd. Dat deze voorstelling de hoofdrolspeler Ko van Dijk de Albert van Dalsum-prijs der gemeente Amsterdam opleverde, wijst reeds in die richting, maar zegt natuurlijk niet alles. Van de gehele bezetting mag - en mˇÚt - gezegd worden dat elkeen zijn of haar rol vertolkte op een wijze die bewondering afdwingt. Denkend aan mogelijkheden om de herinnering aan Heijermans levendig te houden, en om hem vijftig jaar na zijn dood eer te bewijzen, nam Theater Klank en Beeld dan ook graag het initiatief om "Schakels" op lp's uit te brengen. Het zegt de Haagsche Comedie, de familie van Herman Heijermans, en allen die aan de totstandkoming van deze produktie meewerkten, oprecht dank. Mogen de platen hun weg vinden naar talrijke fans die de nog steeds geliefde auteur heeft; mogen ze via de discotheken van scholen en leeszalen zeer, zeer velen bereiken. Ze brengen een grootse periode uit de Nederlandse toneelschrijfkunst weer tot leven."

Lou Hoefnagels, dir. Theater Klank & Beeld (fragment).